Informatie over initiatief

!

Wie is Stichting Haagse Koningsdag?

Stichting Haagse Koninginnedag is voortgekomen uit een particulier initiatief van Hans van Proosdij en Sybolt Harkema in 2006.

De initiatiefnemers kwamen door toeval samen en waren van mening dat viering van Koninginnedag in de Hofstad niet mocht ontbreken in de rij van vieringen in andere grote steden in Nederland. Beide heren hebben een voorliefde voor de Haagse grachten, waarmee het idee ontstond om een aantal aantrekkelijke activiteiten te stimuleren, zodat de Haagse grachten een concentratie van feestelijkheden vormen tijdens Koningsdag in Den Haag.

De Haagse grachten en de omgeving van de grachten bieden tijdens Haagse Koningsdag breed vermaak en vertier, zodat inwoners en bezoekers van buiten de stad een prettige feestdag kunnen ervaren in de Hofstad. De viering van Koningsdag in wordt op een geheel eigen wijze opgezet ten opzichte van andere Nederlandse steden.

Tijdens eerdere edities van Haagse Koninginnedag trokken de diverse activiteiten een toenemend aantal bezoekers, waarmee Haagse Koningsdag inmiddels een begrip is geworden in Den Haag en daarbuiten.

Editie 2013 werd op een bescheiden wijze gevierd vanwege de activiteiten rondom de troonswisseling in Amsterdam. Ondanks het koude weer trokken er tijdens de 11e editie van Haagse Koninginnedag / Koningsdag in 2017 weer veel mensen richting het Haagse centrum voor de viering van Koningsdag.

Stichting Haagse Koninginnedag werkt zonder enige subsidie van de gemeente Den Haag. De organisatie van Haagse Koningsdag wordt elk jaar door een groep vrijwilligers op zich genomen.

Door het steeds groeiend aantal evenementen en activiteiten, past de “Stichting Haagse Koningsdag” haar aanpak aan met ingang . Er wordt niet alleen meer gewerkt met een flyer, maar de website wordt een open podium voor alle activiteiten in Den Haag.

Na 10 jaar zag de stichting dat de aanpak een succes is geweest. Van een beetje saaie dag, waar iedereen wegging uit de stad, is Den Haag nu op Koningsdag een populaire bestemming voor bezoekers van buiten de stad geworden. Den Haag staat in de top 5 populairste steden om Koningsdag door te brengen.

Initiatiefnemers Sybolt Harkema en Hans van Proosdij: “eerst was het ons te doen om vooral de grachtengordel feestelijk te maken, maar inmiddels zien we overal in de stad initiatieven ontstaan. De flyer die wij gebruikten kan zo langzamerhand een compleet boekwerk worden”. De website www.haagsekoningsdag.nl is nu beschikbaar voor iedereen, die een openbaar toegankelijke activiteit of evenement organiseert.

In 2017 is er een samenwerking gestart met The Life I Live-festival.

Aanpak

De aanpak van de stichting is als volgt:

  • ontwikkelen van ideeën voor activiteiten“ in en om de grachten”;
  • benaderen van de organisaties, die dit kunnen realiseren;
  • uitleg geven over de doelstelling van deze dag;
  • interesse peilen / nieuwe ideeën opdoen;
  • grootste belemmeringen identificeren;
  • onderzoeken of deze kunnen worden opgelost door andere partijen;
  • promotioneel platform voor alle evenementen en activiteiten op www.haagsekoningsdag.nl tijdens Haagse Koningsdag.
Haagse Koningsdag 2017 werd mogelijk gemaakt door
 


!